Entre Pinos

Personal Places

Studio: Taller Hector Barroso
Authors: Hector Barroso
Location: Valle de Bravo, Mexico
Video: Filmatica

In a vast forest area in Valle de Bravo, Mexico, five weekend houses are dispersed along the ground, adapting to the site's topography; surrounded by pine trees that echo the sound of wind.

The site, equally divided into five parts, concentrates the access and common areas to the north, whereas to the south, the houses and gardens are placed.
By tilting the houses and dispersing them into volumes, the sense of a set of houses is lost; it becomes a cluster of masses and vegetation immersed in the place, drawing architecture closer to the human scale.

The houses are deeply rooted in the landscape and constructed out of local materials such as brick, wood and soil. The soil, taken and reused from the excavations to bury the foundations, is the main material. Therefore, architecture emerges from the place.

Each house, identical in typology as the rest, is closed and solid towards the northern pathway, opening the views to the forest in the south.
The houses consist of six volumes positioned in such ways they generate a void. a central courtyard that grants views, silence and intimacy. This courtyard becomes the central space of the house.
This compositional scheme of independent volumes, creates a sequence of spaces the does not follow a straightforward linear path, instead, the inhabitant can saunter and linger, feeling different atmospheres in each space.

These volumes are excavayed by yhe light that shatters the interior spaces, creating different paths thay culminate with the gardens that merge with the surrounding forest. Moving between the combination of light and shadow, open and enclosed sapces, reveals new experiences to the inhabitant. It is through this freedom of movement that memories and a sense of place are evoked while experiencing new atmospheres through the changing sound and light.

This composition allows each volume to work almost independently, avoiding hierarchies and incorporating the architectural program. On the lower floor: living, dining and incoporationg the architectural program. On the lower floor: living, dinig, the kitchen and one of those bedrooms expand their limits to the exteriors joining terraces, courtyards and the garden, losing the boundaries between interior and exterior. On the upper floor, three bedrooms are placed, creating intimate spaces that frame the viesw to the magnificent pine trees