Apartment Building Quarter Basanaviciaus 9A

Studio: Paleko architektu studija
Authors: Rolandas Palekas, Alma Palekiene, Bartas Puzonas, Dalia Uoginte, Sandra Slepikaite
Location: Vilnius, Lithuania
Video: Paleko architektu studija

Architectural – urbanistic conception

While searching for architectural and urbanistic conception, we were trying to create simple and rational structure from the functionality, construction and exploitation point of view. Also to find suitable, subtle relation with spaces of neighboring old town and Reformatai square.

Spacial and volumetric structure

In order to achieve integrity, we chose several architectural-compositional denominators. First – three volumes of the same profile. Second – all of the three houses are similar to each other in size in the plan, and house by the park is one floor lower than the two other buildings. After estimating the scale and structures of adjacent and neighboring territories, in order to articulate the northern layout of J.Basanavicius street, new building forms the street perimeter, while villa morphotype is chosen closer to the park. The building by the Reformatai square is slightly turned in relation to the middle building, in this way enhancing the city villa character.

Why did you choose this category?: This project presents idea to create individual spaces in collective living. Possibility to create project in Vilnius city center, near verdurous Reformatai square requires respective attitude towards not only city demands but also toward future tenants. To create that individual place feeling and try to get residents as close to old town or park as possible almost each apartment has its own large, irregularly shaped balconies or even terraces, which are rare in such setting. Inner structure of the building plan is inherent to the building facades – window openings, balconies are arranged in a way so it would assure good functionality of inner structure, size of the windows assures sufficient lighting and insolation. Tall windows, that are matched to the window scale of neighboring eclectic buildings windows, open up the panoramas and let in more sunlight.