L'Alqueria del Basket

Studio: ERRE arquitectura
Authors: EERRE arquitectura
Location: Valencia, Spain
Video: Jakiens Video Design

General aspects: L'Alqueria del Basket solves the need of creating a space that shelters the Academy of the Valencia Basket team. It was necessary a sports complex of great scope where new generations could play in the best conditions.

The project, located next to La Fuente de San Luís, the current stadium of the club, and its area measures roughly 15,000 square meters. The program is divided into two volumes and is composed by a total of 13 courts: 9 indoor and 4 outdoor.

The first volume contains the main court where the main games and the training sessions take place.

The second one contains 8 courts designed for training purposes. These courts can be used simultaneously and become independent by an automated curtains system.

The basketball courts are distributed around a central axis which has two levels:

— The lower level houses services such as locker rooms for both teams on each court, gym, nursing area, and physiotherapy rooms.
— The upper level is dedicated to teaching, but it also contains areas designed for family members who want to enjoy the game of their children.
These spaces have natural lighting and crossed views due to a patios-succession design.

During the project’s construction, the concepts of durability, comfort, and lighting have been prioritized from the very beginning by using suitable materials such as concrete, steel, wood, and polycarbonate.
After all, the main objective was to create a space where children have the best conditions to play and learn.

Why did you choose this category?: You might be wondering what an Alqueria is and this is indeed a very good question, especially for the ones that are not familiar with the concept itself.

It does come from the Valencian language and defines the model of the traditional country houses where families with their different generations lived together. Our Alqueria is not a place to live but a place full of life. It has its own indoor and outdoor spaces that can be adapted in order to meet user needs, which means that it is not delimited by its walls but by its circumstances. Just like alquerias do!

Alqueria del Basket explores the relationship between the interior and the exterior, as well as the one between tradition and modernity.

We have taken up this idea to the next level. Our project is not only a court or a set of them but a home. It is the place designed for players of different ages and also for the ones that are willing to enjoy a match in such a unique collective place