Bosc d'en Pep Ferrer

Studio: Marià Castelló
Authors: Marià Castelló
Location: Formentera, Spain
Video: Lena Vinyarskaya, Marià Castelló

General aspects: Bosc d’en Pep Ferrer is the traditional toponym of a large plot located next to the beach of Migjorn, on the south coast of the island of Formentera. This territory has a place that unleashes the desire to inhabit an oneiric view, where the horizon is only clipped by the beautiful silhouette of the Pi des Català Tower, built in 1763.
The project focuses on the duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. The earth and the air. The handcrafted and the technological.
The rock, which comes to the surface in the chosen place, has been carved as if it were a sculpture, offering a cavity that remember the ‘marès’ stone quarries. A whole space materialized with a single stone. Monolithic. Megalithic. Stereotomic.
The intervention offers a house for a family sensitive to the environment, which program is divided into three light modules built in dry construction systems and a cavity made by subtraction of material on the lower floor. This longitudinal disposition gives place to full-empty successions , patios, connecting walkways, transverse views and a place created by time and discovered by surprise: a natural cave in the main access courtyard, which was integrated to the Project during the process of construction.

Why did you choose this category?: It is a space conceived for the privacy and the relation of the users taking advantage of the magnificent qualities that the location offers.

The intervention seeks to create a vital shelter built with natural materials, breathable and respectful with the environment. We would also like to transmit the intrinsic values of the traditional culture of the island of Formentera, such as water and energy self-sufficiency, harmony with the landscape and to optimize the resources.