AGORA

Collective Places

Studio: Unparelld’arquitectes

Authors: Eduard Callís / Guillem Moliner

Location: Olot, Spain

Video: Pep Sau and Job Ramos

 

PROJECT DESCRIPTION
The centre of the sports complex of El Morrot is a square-shaped public square, defined by two porches and open to the football pitches. This square connects visually with the natural landscape an it becomes separated from the industrial estate.

An interruption in the base leads to a gradual entrance route: reception patio, entrenched steps and ramp, terrace on the street, porch at three heights, to end up leading into the central space tangentially.

This public space shares the typology of the agora, the visual opening to the setting, and with the forum the regularity of the façades. It could also be seen as a nineteenth-century porched square; the first gallery of porches, ruled and uniform, is an inseparable part of the public space. The constructed rooms are attached behind this.

The pavilions are twins but not equal. They share profile and porches, but they maintain the differences deriving from their position and use: one is used for changing rooms and the other one for reception, cafeteria and other facilities. Their scaled volume adjusts to the proportions of the square, their internal organisation and the horizontality of the base.

Everything is structure. Keeping to the reduced budget (620€/m2), investment is made in what is important: the activation of a shared space, the generous volume of the interiors and the entrance of natural light. In this sense, the construction with load-bearing walls of concrete blocks is simple and easy to build. Its internal logic defines the calligraphy of the construction.


CATEGORY
Olot City Council decides to build a sports complex for young footballers. It is an investment, which beyond playing sport, must strengthen the associated values of socialisation.

For economic reasons a site is chosen in an industrial estate, instead of building it on a strip in the city that borders the natural park. The emplacement is behind the factories and a large abattoir, in a street almost without sidewalk and busy with many lorries.

The proposal starts from a basic premise: to organise the construction in such a way that it shapes a space of social relationship, compensating the adverse conditions of the street. The two pavilions facing each other dress a setting to cultivate one of the most appreciated values of sport for young people.

The acceptance of this unexpected gift, unforeseen in the order, has been extraordinary: a public space is defined protected from the conditions of the street and of clear public vocation. It is where the boys and girls warm up, where they play after training, where the parents chat between matches, where popular meals are organised, etc. Moreover, the square is prepared to be covered with awnings, when the budget allows it. In some way, this will increase the possibilities of use even more.