Teopanzolco Cultural Center

Collective Places

Architects: ISAAC BROID + PRODUCTORA

Authors: Carlos Bedoya, Wonne Ickx, Victor Jaime, Abel Perles

Location: Cuernavaca, Morelos (Mexico)

Video: Juan Pablo Benavides (PRODUCTORA)

General aspects:
The project for the new Cultural Center is located on a site opposite the archeological zone of Teopanzolco, a situation that proposes two fundamental strategies: on the one hand to enhance the relationship with the archeological site and on the other to generate a significant public space.
The building is organized around two elements, a triangular building that contains the public programs (lobbies, services, box office, cloakroom, auditorium) and the platform surrounding it that contains the operation zones (dressing rooms, storage, workshops, etc), including a multipurpose black box theater.
The horizontal platform surrounding the triangular building serves as a viewing area for the archeological zone and towards the city. This grand plinth contains a series of patios, one of which, facing the secondary entrance to the auditorium, has been sunk into the ground to create a small open-air theater space. This platform generates a variety of exterior spaces and resolves the secondary access to the interior of the auditorium or to the platform itself, while incorporating the existing large trees.
Meanwhile, the main triangular-shaped roof comprises a large stepped ramp that emerges from the intersection with the horizontal platform that surrounds it and substantially reduces the physical presence and visual impact of the new building, as well as converting the roof itself into an additional open-air auditorium, which has the archeological site as a backdrop. This great triangular esplanade forms the roof of the auditorium’s main hall, and contains another, smaller triangular esplanade that in turn forms the roof of the main lobby. Both platforms descend in opposite directions and create a visual interplay of inclined planes that can be appreciated from different points of the building. The main lobby is a semi-open space with strategically located apertures permitting cross-ventilation, avoiding the use of electrical air conditioning systems. The axis of composition of the triangular floor plan of the entrance space was deliberately aligned with the main pyramid. As a result, the lobby placed exactly opposite the pyramid becomes a viewpoint and a space for meeting before or after events, and a space that establishes an ongoing dialogue with contemporary cultural life and the presence of the past.


Why did you choose this category?:
The Teopanzolco Cultural Center can be defined as a "collective place" in which community and public life unfolds. Insomuch as it is part of a set of cultural and educational contemporary spaces of the State of Morelos, intended to promote collective activities in Cuernavaca City.
In the Teopanzolco Cultural Center the use and the citizen appropriation of the project´s different spaces were essential design conditions, as well as the integration of the planned activities with the existing natural and cultural context.
The main hall of the auditorium and the large outdoor auditorium that takes place in the stepped esplanade, are linked not only by its triangular shape, but also by a series of connecting and complementary spaces that guide the path of the users. These spaces are the main lobby, which can be opened completely to extend its amplitude to the outside, the sunken side patio that functions as a Roman theater and is frankly related to the secondary lobby, and the elevated horizontal esplanade whose courtyards and planters make it a pleasant place of meeting and leisure.
The emphasis on the relationship with the archaeological site Teopanzolco represents the greatest attempt to generate a collective place. This situation of visual and physical connection between the new Auditorium and pre-Hispanic site deepens the community's understanding of local history and culture.