Joao's House

Personal Places

Studio: Guilherme Machado Vaz Arquitecto
Authors: Guilherme Machado Vaz
Location: Porto, Portugal
Video: Dinis&Gustavo

General aspects:
João’s House is a renovation project for a small house located in the old part of the city of Porto, close to Douro River.
It is a traditional XIX century ground floor building with walls made of stone and a wooden roof structure covered with tiles.
It used to be a bakery that served the local population who were mostly fishermen.
The project transforms the bakery into a two floor house distributing the social spaces on the ground floor and private ones on the upper floor. There is a mid level between the two floors to open a small patio that brings light to the client’s musical studio.
The social space on the ground floor – living room and kitchen – is physically divided and visually united by a piece of furniture that works simultaneously as a bookshelf and a cupboard, as it can be accessed through its glass sliding frames from both sides. This allows you to have books in one shelf and kitchen stuff in another. It also filters light in a very subtle way.


Why did you choose this category?:
The kitchen is a very extroverted space, and it can extend outdoors to the street, letting you enjoy the neighbourhood spirit and popular life with a glass of wine in hand while dinner is being cooked.
The living room is a more introverted space illuminated by the skylight that gives very different kinds of white due to the reflection of natural light in the various wall textures.
The upper floor has two uneven rooms that share one bathroom with two separate entrance doors.
There is also a very nice and quiet balcony that the sun likes to visit. It opens to the neighbour’s backyards and takes you to a very comfortable place. A place about identity, culture and the history of Porto.