Vogelensangh

Studio: Bedaux de Brouwer Architecten
Authors: Thomas Bedaux
Location: Deest, The Netherlands
Video: Bedaux de Brouwer Architecten

General aspects: Vogelensangh, a brick factory with a rich history and the only example where bricks are still produced in traditionally coal-fired kilns, commissioned Bedaux de Brouwer Architects to design a contemporary pavilion. This resulted in a design that expresses the timeless beauty of the tradition of hand-moulded brick in both its exterior and interior.
The pavilion functions as a reception and office space, and complements the adjacent factory, which has been operating since 1919. The design reflects the purity and simplicity of manufacturing bricks. It is characterized by an elongated volume with a fairly closed, brick-built entrance wall, located on top of an elevated base. The bricks, produced on site by the client, have been laid in a bond that refers to the way bricks are stacked during fabrication.
On the inside, the building opens up to its surroundings through a glass facade that stretches over the entire width of the building. The interior is characterized by vaulted brick ceilings, inspired by the traditional ring kiln. Just like this ring kiln, the pavilion exists of a rational sequence of rooms, each with its own purpose. Utility rooms have been located next to the closed wall, the other rooms are located at the ‘open’ side of the building. All in all, the building forms a pavilion that is closely related to its environment, not only designed for, but also materialized with and inspired by the client.


Why did you choose this category?: Balancing between a personal place and a collective place, Vogelensangh includes atmospheres of both categories.
The pavilion is completely erected out of hand-mould brickwork. It is this traditional building material that primarily expresses a domestic atmosphere, foremost by its extensive use in Dutch residential projects in the past. The small scale volume corresponds with and intensifies this personal character, especially by its position next to the old industrial factory, which makes it appear more friendly and inviting than its neighbour. All of this comes together in the interior, where the craftsmanship of the brick and the interior design merge to create a personal place.
The vernacular pavilion opens its doors to various users on a daily basis. The multifunctional building houses a reception, a meeting room and offices. For this audience, the pavilion introduces a more collective transitional story. Located on an elevated brickwork base, the building appears austere and closed. The ramp connecting the base to its surroundings directs the user to the entrance, mounting the tension for the hidden interior. After entering the building, a full-width glass façade offers an impressive panorama view over the monumental factory, the industrious precincts and the rural landscape.
All in all, the pavilion has a personal and vernacular character, while it is accessible to the public and therefore presents some subtle collective elements as well.