Boxing Gym

Studio: ZAP arquitectura + paisaje

Authors: Pablo Zamudio

Location : Guadalajara, Mexico

Collaborators: Iván Alcaraz, Alexis Doroteo, Lara García, Homero Gómez, David G.Langarica, Rodrigo Mejía, Alejandra Salazar

Video : Alfredo Morfín, Pablo Zamudio, Alfredo Morfín

Description
The Boxing Gym is located in northern social housing neighborhood in Guadalajara, Mexico. Built inside a former neglected park, one of the few public spaces existing in the area.
This new gym triggers the public space, the building is located in the southern area of the park in between high trees, creating landscape and architecture interaction.
The external treatment of the building implies a level difference of about two meters, which is resolved in three ways:
- A children's playground with slipways on the west side.
- A skate park sequentially modulates the slope of the east side.
- Bleachers in front the builiding, from which you can look boxers while training and fighting.
The greater volume of the west side lodges the zone of the ring, sacks and pears.
The interior expands towards the exterior with two folding door systems. The training open patio and to the exterior bleachers integrate themselves to the training area.
A training patio separates the two main constructions, a corridor links the main volume with the ring and boxing equipment with the secondary where bathrooms and services take place.
The building was conceived with a modular steel system, polyroof and an aluminum louver facade that allows its constant ventilation.
Natural light is a constant in both volumes. The cover unfolds from a set of slopes the great skylight that illuminates the space just above the ring location, the movement generated by the boxers and the light entering from above, coexist in the ring.


Collective places

The category "Collective places" was chosen due to the following considerations:

-the social component of the project, it is an initiative of the municipality government for marginal areas of the city, rehabilitating public space projects and creating sports equipment.

-The marginality and delinquency of the area are channeled into this new gym, giving the opportunity to children and young people prone to crime to be in a sports gym, which is inclusive in its architectural concept and has become a place of meeting.

-the social encounter through architecture and landscape design, in a city like Guadalajara, where architects normally work for an elite that lives in closed neighborhoods, gives a new collective dimension to the profession.

-The interior exterior relationship of the building takes into account a new dynamic of making a city, more inclusive, less closed, provoking dialogue between boxers and pedestrians.