Los Terrenos

Studio: Tatiana Bilbao Estudio
Authors: Tatiana Bilbao, Catia Bilbao, Juan Pablo Benlliure, David Vaner, José Amozurrutia, Paola Toriz, Sofía Betancur, Roberto Rosales, Enrique Silva
Location: Monterrey, Mexico
Collaborator: Gabriela Alvarez
Video: Tatiana Bilbao Estudio. Photos of the video: Rory Gardiner

General aspects:
The site of Los Terrenos is a highland forest zone adjacent to the southwest side of Monterrey. When the client approached Tatiana Bilbao Estudio, she was looking for a second residence that would allow her to disconnect from the daily rush of the city and live in contact with the nature of the forest. The first strategy to approach this was to fragment the program according to each component’s function within the site; all encompassed within a concentric square-based site plan. Each volume is located in a corner, surrounding an organic-shaped pool. The landscape strategy deliberately responds and mimics the flora and fauna of the site. The social area is on the first level, inside a mirrored glass envelope that simultaneously reflects and contains the lush surrounding and the other bedrooms are buttressed into the topography, nestled within walls built of clay and rammed earth. We made use of a recurring element that unites the house, site, and surroundings, a lattice which adapts to different spatial conditions and structural possibilities. Sometimes the element acts as a solid, permeable floor; in other places, it is a screen partition; elsewhere it is a solid wall or a partition that allows for ventilation and sunlight to bathe interior spaces


Why did you choose this category?:
Almost half of the population of the world lives in large metropolises, generally these places come with pollution, traffic, diseases and stress problems. Therefore, having a reprieve from the tumult of urban life has become an important issue in contemporary society.
This project fits in the Personal Places category because it was conceived as a private space for our client. Itworks as shelter from the city, where she can spend long seasons with her family. Each volume is designed taking into account the relationship between the inhabitants and nature. In the social space, were family meetings will take place, the forest become the element that embrace their surroundings. The mirror covering from the inside is translucent, letting in the nature, and at the same time it’s a modular façade that can be open completely to the terrace creating a larger social space inside the forest. For the bedrooms, the more private spaces, the approach its different. This volume responds to the topography of the site and with solid clay and rammed earth walls they create a shelter from the outside, framing spectacular view to the landscape. Theseare the spaces to rest and meditate in a relaxed and calm environment.
We aim, with our architecture, to bring to the inhabitants a refuge to enhance and improve their living quality.