CSF House

Studio: López Duplan Arquitectos
Authors: Claudia López Duplan
Location: Mexico City, Mexico
Video: López Duplan Arquitectos

General aspects: The lot shape is a basic rectangle and we adjusted the project to its size to get the most benefit from the space. On the facade 2 planes are clearly appreciated as part of the same volume. We decided to use stone as the main material to add strength and enhance the personality of the project. The second plane was softened with vegetation to mark the difference between both and define a gesture of the presence of nature throughout the design.
For the hallway that leads to the main entrance we selected stone for the floor and the left wall creating a very special dynamic due to the characteristics and porosity of the material that contrasts with the wood on the right wall that gives warmth and joins to welcome with the vegetation that runs than the hall on the floor level.
The house is formed by public and private areas divided into three main floors and half one for various services. On the ground floor a generous living and dining room is located next to the kitchen that integrates a living area. Family life is very important so we decided to create a harmonious and flexible ambiance to suit all the activities. On the first level we located the children rooms and the master bedroom on the second level.

Why did you choose this category?: The neutral color palette was selected to highlight the nature of the materials and the range of soft and harmonious colors that blend perfectly with the greenery of the garden and courtyard, making a warm balance that allows spaces to grow with the family and adapt to changes over time.
The hardest thing was to make a home for this family. Each of the spaces was resolved so that a complete coexistence was achieved in public areas and full functionality in private ones. One of our main objectives was to create a warm environment in which both residents and visitors feel at home. We also managed to develop custom details such as special tub for the daughter who has a disability, achieving to integrate functionality with warmth so that her daily routine is a pleasant experience. We are very pleased with this project because all areas are accessible by wheelchair using a central elevator and a ramp at the main entrance.