Mutabox

Studio: OFFICINA MEME ARCHITETTI
Authors: Arch. Lara Bissi, Arch. Maria Cristina Garavelli, Arch. Elisa Greco, Arch. Cristina Bellini, Arch. Elizabeth Francis
Location: Ravenna, Italy
Video: OFFICINA MEME ARCHITETTI

General aspects: Within the vision for the reactivation of the area of the National Historical Shooting Range in Ravenna, the team Officina Meme Architetti in collaboration with Atelier Francis, has developed MUTABOX, a prototype made in x-lam and designed to be off-grid, which will allow the reuse of the area as a culture space for the whole community. MUTABOX is part of "Ravenna European Capital of Culture” program promoted by Ravenna Municipality.
The National Shooting Range was built in 1892. Its architecture is unique in the postindustrial docklands landscape and its imposing concrete structures form a fundamental part of Italy’s built heritage.
MUTABOX is a wooden container, with prefabricated structure and modular xlam wood, customizable with different possibilities of insulation, with metal mesh or with polycarbonate and with various types of internal distribution in relation to the use . Mutabox is easily transportable, can be assembled both planimetrically and on multiple levels, and it is able to provide the necessary support also for cultural events, sporting events and shows.
It can also be powered by renewable energy thanks to the insertion of accumulation batteries and photovoltaic panels placed on the. It hosts inside 2 toilets and a little cafè space, while it’s external covering can be used for projections and video mapping.
MUTABOX supports the regeneration of a very precious space, and it has been designed after several years of research and experimentation about urban regeneration through a project named “Experiments in Urban Reuse”.


Why did you choose this category?:
Affection to places is the propeller of regeneration.
The dock of Ravenna, despite being a central and constituent urban element of the city, has been perceived for a long time as a peripheral dimension, far away from everyday life.
A “psychological” barrier has divided citizens from this fragment of the port that links the sea to the city. It‘s a real “border”, an area full of contradictions, but at the same time keeper of dreams and stories. The docks can be a public space, an infrastructure for cultures.
The regeneration of the historical area in which MUTABOX project it’s installed, has been carried on with the project ‘Experiments in urban reuse’, an approach to urban regeneration that harnesses resources to progressively allow abandoned sites to return to the city. It’s an experimental process that allowed to act in abandoned areas, including the disused urban heritage and at the same time implementing activation strategies, through events and social participation.
The artistic and cultural event, the group activities and investments, develop the recognition and membership, key factors for affection to the place, and therefore the settlement of subsequent investment in business. In 2017, after years of research work and activation events, MUTABOX was opened, providing the basic services to allow events, reallocating this important area in the cultural panorama of the city.