Refurbishment of a Flat in San Luis Quarter

Studio: RUBEN DARÍO ARQUITECTOS
Authors: DARIO MATEO BERCIANO
Location: Sevilla, Spain
Video: RUBEN DARÍO ARQUITECTOS

The intervention is a refurbishment of a house of 90 m2 in a preexisting building, one more, of homes made with a commercial spirit resulting from applying the urban logic and the market logic.

We like to think, that the reason why people tolerate and assume this type of housing and buildings, beyond ignoring the possibilities that an architecture made with love (without the interest of profitability) can offer, is because in our present time the most of these buildings contain at a very basic level, the Le Corbusier’s essential pleasures , that we can reduce to these three: space, sun and greenery.

The previous state of the floor presented an indolent aspect resulting from that lack of affection.

Specific interventions are carried out aimed at solving details that are hostile to everyday life, such as hiding hanging beams, false beams that carry inside installations and even a poorly designed handrail that accompanies the staircase that leads from the entrance hall to the upper terrace floor.

Among all these small interventions, the project focuses on the transformation of the kitchen at the request of the client. The kitchen as the core of everyday life.
We started from the room and inside the room a small corner.

We propose that in a corner like this the support conditions, that allow the idyll between the daily invention of the use by the inhabitants and the essential pleasures of nature, can be concentrated.

Why did you choose this category?: To the place-support that allows the opening to the vital experience of the here and now and channels these essential pleasures, whose most eloquent example is expressed in the light that bathes that present time materialized in activity or use, we call it "present- space”.

Such a place allows us to leave psychological time to enter the present time, which, on the other hand, is the only one that exists. The only time that is real. Personal places, therefore, that allow a real (conscious) existence.

The kitchen floor is a space in L, presenting a widening in the final third of it. A small space-corner, that in its original aspect was ineffectively illuminated by a window whose scheme in section responds to the commercial standard (7): enclosure wall of 30 cm with interior carpentry and an iron grate to the exterior plane.

This space is reinvented, maintaining in some way the dispersed elements that were already there, stripping them of the accessory and compacting them in a single solution whose basic contributions are: 1) to allow the enjoyment of the exterior space between the facade and the lattice as an accessible space-nursery, 2) introduce a sill width resulting from three operations: eliminate the useless grating, delay the window to the facade plane and extend the dimension of the sill on a shelf and 3) given the sufficient height of the base of the window (1.11 m ) this allows us to propose a folding table in two positions; One vertical (pick-up) and one horizontal extended.