Overall Remodelling of the Sant Salvador Pavilion

Studio: 2BMFG Arquitectes S.L.P.
Authors: Carles Buxadé Ribot, Joan Margarit Consarnau, Àgata Buxadé Fortuny, Ramón Ferrando Rios, Carles Gelpí Arroyo
Location: Basel, Switzerland
Video: 2BMFG Arquitectes S.L.P.

The Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, designed by Lluís Domènech i Montaner, is the largest Modernist complex of secular architecture, intended to be a modern healthcare centre with separate pavilions, surrounded by gardens and connected to each other by underground tunnels. The Sant Salvador Pavilion was the first to be used as a surgical building. In 1997 it was declared a World Heritage Site by UNESCO.
Because of moving hospital activities to the new building, in 2009 it was decided that the pavilion would be adapted to become a central museum space for the complex, to show the history of the hospital, medicine in Barcelona, and the work of its architect.
The remodeling project consists of the overall consolidation and restoration of the building roofs, facades and structure, moreover the architectural and museum works will reconstruct the walls and interior elements, installing new, sustainable and technological facility systems to create a versatile space without partitions in which to carry out a striking museum program.
The architectural work carried out is based on three principles:
· Returning the building to its original state of splendour, both in terms of the outside of the building and its volume and interior, with its finishes and coverings.
· Creating an adapted, rational route that is apt for visitors, which could be described with the following sequence: ENTRANCE, SENSE, LINK, IMPULSE, EXIT.
· Guaranteeing that the museum route involves the sum of the information set out plus the contemplation of the original spaces contained.

· Category
Although the rules of the contest allowed to enlarge the surface area by building an attic or a second floor, our architectural proposal was contrary to this idea, and we went further, proposing to re-establish the volumes and finishes of Domènech i Montaner’s work.
In our opinion, the best way to uphold the value of the pavilion was to restore its original volume and materials, as a sign of respect for the architect and for the institution and occupy its interior only with furniture which could be removed if its use was to be changed, without affecting the original surroundings.
The museographic installation on the first floor, which calls to mind the shape of a dragon, allows the entire envelope of the pavilion to remain intact. All the lighting elements and the exhibition contents have been integrated into the pavilion itself, with all the installations and technical connections necessary built in, invisible to visitors.
The installation on the ground floor, which is made up of vertical and horizontal showcases, also invites one to walk around the perimeter and pay attention to the pavilion itself.
The two main exhibition spaces complement each other, at the beginning of the museographic route, on the ground floor, an introductory 360-degree projection, welcomes us. At the end of the route, on the first floor, we find an installation based on the latest museographic applications of augmented reality, which allows visitors to interact retrospectively with the exterior and interior of the pavilion over time.