Sustainable Public Toilets

Studio: MOL Arquitectura
Authors: Cecilia López Muiños/ Juan José Otero Vázquez/ Luis Ángel López
Location: Pontevedra, Spain
Video: Héctor Santos-Díez

The intervention aims to respond to a growing demand for the hiking route and the recreational area and lookout over the rivers Miño and Deva in O Valiño, and at the same time order the place and complement the existing environment with a space capable of responding to the needs and demands from visitors and local citizens. For the execution of the toilets, we opt for a polished concrete platform with raised metal perimeter of the natural terrain of MacAdam and on it a container formed by prefabricated reinforced concrete modules and facades composed of a bioclimatic skin of corten steel and glass, placed with different dispositions like outer skin and defensive anti vandalic, having inside a facade of laminated glass on steel frames. The interconnection lobby is covered with a bioclimatic roof, with a small waiting area with a trellis.
The basic premise of the intervention is the integration with nature, and the search for a harmonious relationship, but with a certain contrast between the piece to be executed and the environment. It is intended that this small building act as a functional sculptural element, on the shores of the rivers Miño and Deva.
For all materials and construction systems, we choose proximity and sustainability options. The suppliers, construction companies and contractors are from the same area of intervention.