Summer House

Title: Summer House
Location: Leányfalu, Hungria
Office: Minusplus Generáltervező Kd.
Authors: Zsolt Alexa, Donát Rabb, Ákos Schreck, Kata Gulyás, Tímea Molnár, Szabina Pap, Anita Pozna
Category: Personal Places
Video: Bujnovszky Tamás
Photos: Csiha András

The holiday home built in 1974, in Leányfalu, became too small for the family. They decided to expand the house, foreseen not only for short sleepovers, but for longer stays. The result is a contemporary house, retaining a nostalgic character.
The first floor of the existing masonry building was functionally maintained and built upon with a new, expanded, lightweight upper level from where you have an enchanting scenery on the Danube. The ground floor is used as a place to welcome guests and as a storage. The upper floor has only residential functions.
The shape of the house was formed by a spruce, located next to the east side of the building and by the regulations of the minimum size of the garden on the west side. The floor plan is made up of two blocks connected by a common green roof. The units are reflected in the design of the façade as well. The wooden paneling turns around the whole façade, with different angles on the sides. The direction of the roof indicates the best panoramic view.
The owners’ fascination for Nordic design is observable in the building's exterior and interior appearance: simple, well-understood elements and shapes.


The huge terrace doors’ blurring the boundary between inside and outside, at the other front, the large wall of windows open up and allow a spectacular view of the Danube. For the owners the most important request was a large, open interior, in which the family members are able to spend their time together. In that spirit, a common space has been created with the kitchen island, dining and living areas, of which only the necessary spaces are separated. The division is a furniture wall, shelves and cabinets open from the direction of the bedrooms, cooling and heating is integrated as well. The doors of the rooms open into the depth of the wall.
Transparency is true for the structure as well – the mounting screws draw the beams’ line on the ceiling and height follows the slope of the roof.
The favorite point of the interior is inspired by Miyazaki's film called Totoro. It is the children's pool, which was attached to the kitchen counter on the south part at the intimate side of house. A large window can be opened to the summer terrace to create a covered open space.
The building was created by the inner harmony of nature, environment and family life, which reflects well the inhabitants’ perception of life. A very personal place, more than we could imagine.