PK SAINT-ROCH

Title: PK SAINT-ROCH
Location: Grand Parc, Bordeaux, France
Office: ARCHIKUBIK
Authors: Marc Chalamanch, Miguel Lacasta, Carmen Santana
Category: Collective Places
Photos: Adrià Goula

The Saint-Roch multi-storey parking is situated in Montpellier’s city center, in the ZAC
Nouveau Saint-Roch district. The car park has nine stories and a 170m façade that integrates into
Montpellier’s urban structure. At the same time it turns into a connecting and structuring element between
the TGV station and the city center. By rejecting its condition as an artifact we incorporate the building into
the city and transform it into a building able to transcend its initial program. It is a parking that becomes a
relational building that affects its surroundings. An emerging element that connects the district to the east of
the station and the railway lines, up until now only linked by Sète’s bridge.
The creation an urban-balcony street, the backbone of the building, is a touching space, an extension of the
public space (ps) that enlivens the relations between the users of the car park and the district's residents.
Acting as a crossing and exchange point, when it expands, this balcony-street favors social cohesion.
The use of perennial ceramic material combined with an innovative application, in the form of a ceramic
fabric, allows us to incorporate the building into a gentler urban scale, turning it into an organoleptic building
that will vibrate with the passage of trains and wind, with the sun’s movement and its shadows.
Why did you chose this Category: In the XXI century any concept related to a new parking has to have the
potential to transcend the initial program as a car container in order to transmute into a relational building
able to transform its urban environment.
In this way, this project goes beyond the idea of a multi-storey car park that completes the station’s
transport interchange “mutinodality" in order to become an urban connection and relational building with an
elevated urban-balcony street with interchange areas. This space, in the shape of an urban-balcony street,
illustrates the concept of participative private space (pps) perfectly, with the invitation to enjoy the union
between the users, favouring meetings and common appropiation of private spaces, as a natural
continuation of the dynamics of the public space. The façade is rescaled so as to integrate it into its urban
environment, with urban balconies and a roof that have become the major look out points of the city, in the
first image of the city visitors.
At the same time, the Project also contains the potential to evolve and mutate in its own DNA code, which
would allow it to welcome offices, housing or other emerging uses of this new society in the era of
information in a possible future, having being built with a clearance height of 2,60m, a perimeter structure
and an easily transformable façade. The building integrates the time vector in its architecture, with a view of
the future. Today’s generosity is the guarantee for it’s future durability.