Pasarela building

Title: Pasarela building
Location: Las Palmas de Gran Canaria, Spain
Studio: Romera y Ruiz architects
Author: Pedro Romera Garcia, Angela Ruiz Martínez
Category: Collective Place
Photos: Simon García
Video: Romery y Ruiz architects

The project surround spaces of exchange and define discrete spaces, links between streets, square, patio, terrace, work spaces and the rest of nearby constructions. It offers different perspectives from each orientation using three materials: concrete, aluminum and glass. Those are placed in changeable thicknesses which are habitable, open to visits and measurable. U shaped walkway is absorbed by the thickness of the skin. Concrete walls spread out to create the tapestry over the square in low relief. Boundaries of the area become dissolved along inside space. Light sifts inside in gradient depending on the projected thickness and the orientation of the programmed lamas.
The Design focuses on the search of balance with its surroundings and on the fulfillment of building sustainability principles . The open-plant concept enables the liberation of building envelop from structural functions , in such a way that generates more versatility and attractiveness, changeable variations of aspect, capacity of energetic capture, sun protection and representativeness. The building envelopment is an active and reactive membrane, using solar energy and mini-wind power for a sustainable development of building resources. An " intelligent skin" that shapes the vibrant and changeable image of the building. It reacts to outside solicitations, to program requirements, to its polyvalencies and specificities, taking root in the place and reactivating this fragment of the Fairground Enclosure of Canaries.


Energy as activity; Force of action, suggestive as a design argument in a coworking space. The link has come into a leitmotiv for the form and the function of this project. Providing mobility at all, integration and spatial flexibility. Fluency brings dynamism to the user. The performance is capable of exchanging energy with the environment, loaded with dynamic interactions. The building is loaded of enthalpy, in continuous liberation and absorption of energies.
The space of the building benefits itself from the eccentricity of the nucleus of services, being obtained a diaphanous floor, "open-plant", which allows, not only great transparency and visual connection between the working places and the environment, but also great freedom in the generation of each form of each space.