Kartal Public Space

Title: Kartal Public Space
Location: Istanbul, Turkey
Office: DILA GOKALP ARCHITECTS
Authors: Dila Gokalp
Category: Collective Places

This public space is located in front of the big Tax Company and next to one of the most crowded highway in Istanbul. Therefore It is designed for the citizens that are either waiting for public transportation or waiting area for the tax process. The area is located in front of the new service building of AUDI. Project is commissioned via invited design competition held by municipality and AUDI. As DILA GOKALP ARCHITECTS we won the 1st prize and built the design project in couple of months of 2015. Design is composed of basic material combinations with multiplication rule of 100cm. Metal mesh panels, plywood and polycarbonate panels are all 100x200cm or multiplications. We designed this in order to provide easy and fast manufacturing. Since the façade of the AUDI building was totally made of metal mesh panels, we decided to form a familiar visual language. Also, since the project area is located next to busy highway in the suburban area the material was needed to be durable. Lighting projects is designed in order to illuminate the area especially by night and change this "lost space" that is next to a heavy loaded highway into an attractive public space also at night. It is aimed to have night cultural activities such as street performances of young artist and collaborators.


Because our project is totally for the collective usage. First of all it's voted by the users of that area! Then the jury was selected from municipality and AUDI. So its collectivity starts from its election..
It serves the citizens in unexpected manner, nobody thinks that there could be a park right next to a highway. But nowadays it's used as like bus stop, meeting point, waiting area or even playground for the youngsters. We believe that our design has achieved more than it's expected, due to daily usage of the place. Municipality is also undertaking surveys for this park to understand what is the real aim of the satisfaction. Besides this reason we, as an architecture office, believe that collective spaces are relatively more difficult to design to make it useful for large amount of people. And we think our project is achieving this goal.