Housing renovation in Madrid

FINALIST

Title: Housing renovation in Madrid
Location: Majadahonda, Madrid, Spain
Studio: José Manuel Fiori I Hanimal Creative
Author: José Manuel Fiori
Category: Personal Place

Located in a residential area, in a residential blocks three and four heights on the outskirts of Madrid, this apartment on the second floor of a building raised the typical drawbacks of many properties of a few decades ago: distribution of traditional space dimensions bounded, excessive compartmentalization and distribution missed an useful space. Having analyzed the conditions opted for the full involvement of the surface.


Who lives here: Luján, Jose and his three children, Tomás, Leo and Valentina.


The resulting new distribution provides broader, practical and integrated with each other environments, more flexible spaces that adapt to different situations through sliding joinery systems and mobile panels that allow modification according to different uses and needs.
Thus the children's bedrooms are unified; It sectorizes central and generates workspaces, recreation and rest or brings great breadth to the floor when it is unified; or incorporating the living room, from the full opening of a glass enclosure, exterior and vegetation of the gardens.

A loose volume within the great atmosphere made up the kitchen and living room, articulates the different areas independently of circulation. In this way, space kitchen, spacious, bright, cozy, acts as a meeting point and meeting family members, where spend most of the time.
 Materiality is synthetic and warm wood flooring oak continuous over the entire floor, wainscoting, woodwork and walls white color which gives more space and light.
 All other equipment is consistent with the overall style of the house: straight, pure lines and absolute white.
In short, the rehabilitation project of this house has managed to not only give it a more comfortable and rational distribution, but also in a whole new and more current personality.e up the kitchen and living room, articulates the different areas independently of circulation. In this way, space kitchen, spacious, bright, cozy, acts as a meeting point and meeting family members, where spend most of the time.
Materiality is synthetic and warm wood flooring oak continuous over the entire floor, wainscoting, woodwork and walls white color which gives more space and light.
All other equipment is consistent with the overall style of the house: straight, pure lines and absolute white.
In short, the rehabilitation project of this house has managed to not only give it a more comfortable and rational distribution, but also in a whole new and more current personality.