Horta Osório Winery

Title: Horta Osório Winery
Location: Santa Marta de Penaguião, Douro, Portugal
Studio: Frederico Valsassina & João Charters Monteiro
Author: Frederico Valsassina & João Charters Monteiro
Category: Collective Places
Video: video by Manuel Vaz, Expanding Group. Video edition by Rui Manel Vieira

The Horta Osório Winery is implanted in the line ridge of a Douro mount and develops linearly in its length. It is like a continuity of the landscape, without losing its strong presence of a volume that rises from the earth. This idea is felt by the slope of the roof that develops in a parallel way with the terrain and also with the use of the local material of construction, the handmade schist.
This schist walls are interrupted for the entrance of the working vehicles and also in the proofs room for the relation between the visitors and the landscape. The center of the building is like a portico and corresponds to the place of the arrival of the grapes where the selection is made and its distribution.
In a pragmatic circuit, the product goes by gravity to the fermentation wing, going then to the crossed wing corresponding to the storage spaces. In the end, in the south top of the building, the bottling is done.
The visitor arrival is also in the same portico. It is in this center, that the visitor can go directly to the proofs room or start with a visit around the production area. As the visitor moves through the different spaces, many environments will be experienced according with each function, being in the top, the place to contemplate and taste the wine and below, under the ground, all the industry process.


This winery represents a collective place as it is a building where the workers and the public meet and gather. In this place, there is no clear spatial distinction between who works and who visits the winery, even if there are spaces with different types of uses, with more or less privacy.
Both, the workers and the visitors arrive in the same “portico” of the building and it is also here where the grapes start processing after arriving from the vineyards of the farm.
This idea of collectivity is even more felt by the idea of the building itself, one unique block accompanying the slope with all different programs organized together. The distinction of the different type of spaces is essentially made by its distribution or through the different levels of the building along the terrain.
Furthermore, the relationship of the workers and the visitors with the heritage landscape of Douro is shared in a mutual sense. With large openings in the building, it is possible to admire the surroundings while working or experiencing the wine.
Produced and tasted in the winery, the wine is once more a reason to think and promote its living places, collectively.