Echoes of an industrial past

Title: Echoes of an industrial past
Location: Sevilla, Spain
Studio: Serrano + Baquero
Author: Juan Serrano Garcia + Paloma Baquero Masats
Category: Collective Place
Video: Estudio Serrano+Baquero
Photos: Fernando Alda, Estudio Serrano+Baquero

The project is located in the Nervion neighborhood in Seville, which as shown in various old pictures and plans of past periods, has always had a strong industrial character.
It was the supply area of the city for many years, with many parcels on which wheat was cultivated. In 1830, part of the building object of the intervention, had already been built as an industrial building for the storage of farm tools, and then used as a warehouse for tractors.
In the early twentieth century, the industrial activity begins to develop in the area and factories begin to emerge, as that one of the beer ‘Cruz del campo’. That's when the building changes its use to become a paint factory, still remaining isolated from any other building.
In the 50s a new housing project was developed in this area: housing buildings were built on both sides and one more floor on the top of the paint factory. From this moment on, the industrial buildings has disappeared one by one, and no memory of this place and its activity has remained.
The first phase of the project involves the recovery of the original elements of the building: brick pillars, brick bearing walls, steel columns, steel beams, metal truss, Concrete beam and pot floor and wrought with brick vaults, in order to bring to light the history and the transformations of the building, and, on another scale, of the neighborhood.
For this reason, the ceiling under the truss was removed, allowing the passage of natural light again, as well as the successive layers of plasterboard, mortars, paintings, mirrors, tiles and tiling. The elements brought to light were treated with dust protective colorless.
In the second phase, involving the taking into serving of the premises for their use as a shop, the furniture was introduced in the same way that the mobile shelves that existed in some industries in the area. The half cylinders used as exhibitors evoke the Cruzcampo factory, located across the street until some years ago.


This factory has undergone many changes during its existence, all committed to the adding of new elements to the existing ones, in a way that the overlapping of all these layers has warped the space, partitioning and confining it.
The project aims to restore the primitive industrial space through a process that takes place naturally, eliminating any overlapped accessory element and exposing the brick and metal structure of the first building, realized in the early last century. Later, this space will be occupied with mobile elements and provisional furniture.
In this way, the neighbourhood can preserve some of its collective memory, remaining attached to their history.
In terms of the permanent exhibition, the new space is closer to a museum than to a conventional store space. Working with an imaginary close to the 'Cruzcampo' factory and the placement of their tanks, we consider appropriate to link the permanent exhibition to a series of glass tanks arranged in various positions as showcases that interact through reflection and transparency with the light, the product and the movement of people who are exploring the space.
The products that are exhibited temporary, considering that they change every month according with the new releases and seasons, are exposed following an industrial logic, using trays and moving surfaces.
Not even the exhibition of books on shelves is fixed. This is mobile furniture that can be closed and transported to different positions depending on the whim of the owner of the store, so, depending on the time of year on when you visit the comic store, it will presented with a different configuration.
The intention of the project is that the entire operation of occupation of the recovered space with the new use is readily reversible. With the disappearance of the comic book store, the building will be a recovered industrial building.